Lähtökohdat lähiöstä

 

Nimeni on Matias Mikael Mäkynen. Kasvoin Vaasan Ristinummella kolmilapsisen perheen vanhimpana poikana. Pieni- ja keskituloisten asuttamalla Ristinummella kasvoin duunariyhteisön jäseneksi ja opin jo lapsena arvostamaan erilaisia ihmisiä.

 

Olemme vaimoni Marian (os. Rytkönen) kanssa pienen Alvarin ylpeät vanhemmat. Vanhempani ovat Vaasassa ABB:llä ja sittemmin Metalliliitossa/Teollisuusliitossa työskennellyt isä Mikko ja Verohallinnossa asiantuntijana uransa tehnyt äiti Pirjo. Kaksi nuorempaa veljeäni ovat nimeltään Markus ja Miika. Ristinummella aloitin musiikki- ja jalkapalloharrastukseni sekä kävin kouluni Kappelinmäen ala-asteelta Variskan yläasteelle ennen Vaasan lyseon lukiossa suoritettua ylioppilastutkintoa.

 

Varusmiespalvelukseni suoritin sotilaspoliisina Kauhavalla, josta kotiuduin kersanttina sopivasti ennen oikeustieteen yliopisto-opintojen alkamista Vaasassa. Oikeustieteessä olen kiinnostunut erityisesti työ-, sosiaali-, ja ihmisoikeuksista. Kaksikielisen koulutuksen ja kaveriporukan haastamisen ansiosta opin käyttämään sujuvasti myös ruotsia.

 

Työn teon aloitin 15-vuotiaana mainoksia jakamalla. Ensimmäisessä työssäni keräsin rahaa mopoon, mutta lopulta ne päätyivätkin kosketinsoittimeen, jota käytän edelleen. Kesäisin ja opiskelun ohessa olen työskennellyt Stormossenin lajittelukeskuksessa ja Vaasan hautausmaalla sekä jakanut postia ja toiminut opettajan sijaisena vaasalaisissa kouluissa.

Kokemusta

 

Tällä hetkellä toimin Pohjanmaan maakuntavaltuuston puheenjohtajana sekä Vaasan kaupunginvaltuuston SDP:n ryhmän puheenjohtajana. Tärkeimmät asiat valtuustotyössä ovat olleet edunvalvonnan ja yhteistyön parantaminen yli kunta- ja puoluerajojen, lasten ja nuorten hyvinvointi sekä vanhustenhoidon laatu. Politiikkaan lähdin 18-vuotiaana lukiolaisena tuodakseni nuorten äänen päätöksentekoon. 10 vuoden aikana olen nousujohteisen vaalimenestyksen ansiosta päässyt edustamaan äänestäjiä Vaasan kaupunginvaltuuston lisäksi myös Vaasan kaupunginhallituksessa, kirkkovaltuustossa ja seurakuntaneuvostossa.

 

Vaalimenestyksen lisäksi olen toiminut ja saanut luottamusta useissa järjestöissä. Tällä hetkellä toimin osana puoluejohtoa SDP:n puoluehallituksessa ja johdan Pohjanmaan sosialidemokraatteja piirin puheenjohtajana koko Vaasan vaalipiirin alueella. Vuosien saatossa olen päässyt toimimaan valtakunnallisesti myös niin SDP:n puoluevaltuuston jäsenenä kuin myös neljästi puoluekokousedustajana, joissa olen aina pyrkinyt tuomaan tervettä itsekritiikkiä ja rohkeita tavoitteita puolueeni politiikkaan. Politiikan tekemisen tapojen muuttaminen on aina ollut tärkeä osa puolueessa toimimistani. Tärkeinä pitämieni asioiden puolesta olen päässyt toimimaan myös Pohjanmaan mielenterveysseuran hallituksen jäsenenä sekä Suomen Mielenterveysseuran hallituksen varajäsenenä.

 

Työskentelen Vaasassa analyytikkona pohjoismaisessa yrityksessä. Työ on monipuolista keskittyen uusien lääkkeiden ja hoitojen käyttöön saamisen edistämiseen Suomessa. Monilla lääkkeistä, joiden kanssa työskentelen, hoidetaan harvinaisia sairauksia, joihin ei välttämättä ole aikaisempaa hoitoa olemassa. Työssäni ja opinnoissani minulle onkin kertynyt laaja asiantuntemus Suomen lääkeoikeudesta ja lääkekorvausjärjestelmästä. Ensimmäisen vakituisen ja kokoaikaisen työpaikkani sain SDP:n puoluetoimistolta, jossa työskentelin Demarinuorten poliittisena sihteerinä. Tuossa työssä alkoi mm. perehtymiseni sosiaaliturvaan ja ihmisten sen kanssa kokemiin ongelmiin laatiessani Demarinuorten esityksen Suomen sosiaaliturvan kokonaisuudistukseksi eli Yleisturvan. Myöhemmin ajoimme mallin koko SDP:n tavoitteeksi.

Eteenpäin

 

Pyrin eduskuntaan keväällä 2019 ja sain 3576 ääntä, jolla pääsin varasijalle. Aloitan kansanedustajana 3.12.2019 Jutta Urpilaisen siirtyessä Euroopan komissioon. Nyt tavoitteena on nostamaa tärkeiden valtakunnallisten aiheiden rinnalle pohjalaisten kannalta välttämättömiä tulevaisuuden kysymyksiä eduskunnassa.

 

Valtakunnallisen kokemuksensa ansiosta minulla on valmis yhteistyöverkosto koko maassa. Tunnen kansanedustajat ja ministeriöiden henkilöstöä. Erityisen tärkeää Vaasan vaalipiirin edunvalvonnan vahvistamisen kannalta on Helsingissä tapahtuvan taustavaikuttamisen tunteminen. Olen jo ollut mukana ajamassa monia tavoitteita sosiaaliturvasta Vaasan sairaalaan ja parempiin mielenterveyspalveluihin SDP:n valtakunnallisiksi tavoitteiksi ja olen nyt valmis jatkamaan työtä seuraavalla tasolla eduskunnassa.

 

Maakuntavaltuuston ja SDP:n piirin puheenjohtajana toimittuani tunnen hyvin koko vaalipiirin ja sen eri kuntien tarpeet ja haasteet. Siksi olen valmis toimimaan pohjalaisten viestinviejänä ja kampanjoin eduskuntavaaleissa koko vaalipiirin alueella laajan tukiryhmäni kanssa. Ihmisiä kuunnellen, jokaista arvostaen ja asioihin vaikuttaen.