Lähtökohdat lähiöstä

 

Nimeni on Matias Mikael Mäkynen. Synnyin 1.9.1990 ja kasvoin Vaasan Ristinummella kolmilapsisen perheen vanhimpana poikana. Ristinummella kasvoin duunariyhteisön jäseneksi ja opin jo lapsena arvostamaan kaikenlaisia ihmisiä.

 

Olemme vaimoni Marian (os. Rytkönen) kanssa pienen Alvarin ylpeät vanhemmat. Vanhempani ovat Vaasassa ABB:llä ja sittemmin Metalliliitossa/Teollisuusliitossa työskennellyt isä Mikko ja Verohallinnossa asiantuntijana uransa tehnyt äiti Pirjo. Kaksi nuorempaa veljeäni ovat nimeltään Markus ja Miika. Ristinummella aloitin musiikki- ja jalkapalloharrastukseni sekä kävin kouluni Kappelinmäen ala-asteelta Variskan yläasteelle ennen Vaasan lyseon lukiossa suoritettua ylioppilastutkintoa.

 

Varusmiespalvelukseni suoritin sotilaspoliisina Kauhavalla, josta kotiuduin kersanttina sopivasti ennen oikeustieteen yliopisto-opintojen alkamista Vaasassa. Oikeustieteessä olen kiinnostunut erityisesti työ-, sosiaali-, ja ihmisoikeuksista. Kaksikielisen koulutuksen ja kaveriporukan haastamisen ansiosta opin käyttämään sujuvasti myös ruotsia. Olen suorittanut oikeusnotaarin tutkinnon Helsingin yliopistossa.

 

Työn teon aloitin 15-vuotiaana mainoksia jakamalla. Ensimmäisessä työssäni keräsin rahaa mopoon, mutta lopulta ne päätyivätkin kosketinsoittimeen, jota käytän edelleen. Kesäisin ja opiskelun ohessa työskentelin mm. Stormossenin lajittelukeskuksessa ja Vaasan hautausmaalla sekä jakanut postia ja toiminut opettajan sijaisena vaasalaisissa kouluissa.

Kokemusta

 

Tällä hetkellä toimin kansanedustajana ja SDP:n varapuheenjohtajana. Olen Pohjanmaan maakuntavaltuuston puheenjohtaja sekä jäsen Vaasan kaupungin, Pohjanmaan hyvinvointialueen ja Kansaneläkelaitoksen valtuustoissa. Tärkeimmät asiat minulle päättäjänä eri tasoilla ovat koulutus, lasten ja nuorten hyvinvointi sekä vanhustenhoidon laatu. Politiikkaan lähdin 18-vuotiaana lukiolaisena tuodakseni nuorten äänen päätöksentekoon. 15 vuoden aikana olen äänestäjiltä saadun luottamuksen ansiosta päässyt edustamaan äänestäjiä myös Vaasan kaupunginhallituksessa, kirkkovaltuustossa ja seurakuntaneuvostossa.

 

Vaalimenestyksen lisäksi olen toiminut ja saanut luottamusta useissa järjestöissä. Tällä hetkellä toimin osana puoluejohtoa SDP:n varapuheenjohtajana. Aiemmin johdin Pohjanmaan sosialidemokraatteja piirin puheenjohtajana koko Vaasan vaalipiirin alueella. Vuosien saatossa olen päässyt toimimaan valtakunnallisesti myös niin SDP:n puoluevaltuuston jäsenenä kuin myös neljästi puoluekokousedustajana, joissa olen aina pyrkinyt tuomaan tervettä itsekritiikkiä ja rohkeita tavoitteita puolueeni politiikkaan. Politiikan tekemisen tapojen muuttaminen on aina ollut tärkeä osa puolueessa toimimistani. Tärkeinä pitämieni asioiden puolesta olen päässyt toimimaan myös Pohjanmaan mielenterveysseuran hallituksen jäsenenä sekä Suomen Mielenterveysseuran hallituksen varajäsenenä.

 

Ennen kansanedustajuuttani työskentelin analyytikkona pohjoismaisessa yrityksessä. Työssä keskityin uusien lääkkeiden ja hoitojen käyttöön saamisen edistämiseen Suomessa. Monilla noista lääkkeistä hoidetaan harvinaisia sairauksia, joihin ei välttämättä ole aikaisempaa hoitoa olemassa. Työssäni ja opinnoissani minulle onkin kertynyt laaja asiantuntemus Suomen lääkeoikeudesta ja lääkekorvausjärjestelmästä. Aikanaan ensimmäisen vakituisen ja kokoaikaisen työpaikkani sain SDP:n puoluetoimistolta, jossa työskentelin Demarinuorten poliittisena sihteerinä. Tuossa työssä alkoi mm. perehtymiseni sosiaaliturvaan ja ihmisten sen kanssa kokemiin ongelmiin laatiessani Demarinuorten esityksen Suomen sosiaaliturvan kokonaisuudistukseksi eli Yleisturvan. Myöhemmin ajoimme mallin koko SDP:n tavoitteeksi.

Eteenpäin

 

Olen saanut toimia vajaat kolme ja puoli vuotta kansanedustajana. Puolueen varapuheenjohtajana olen päässyt mukaan SDP:n ministeriryhmän työhön. Eduskunnassa olen toiminut SDP:n vastaavana talousvaliokunnassa ja lakivaliokunnassa vastaten talouteen, energiaan, rahoitusmarkkinoihin, rikosoikeuteen, tuomioistuimiin ja vankeinhoitoon liittyvistä asioista SDP:n eduskuntaryhmässä. Olen toiminut myös Kelan valtuutettuna ja sosiaaliturvakomitean varajäsenenä.

 

Valtakunnallisen kokemuksensa ansiosta minulla on laaja yhteistyöverkosto koko maassa. Erityisen tärkeää Vaasan vaalipiirin edunvalvonnan kannalta on yhä syvempi asioiden valmistelun tuntemukseni. Olen jo ollut mukana ajamassa monia tavoitteita sosiaaliturvasta Vaasan sairaalan laajaan päivystykseen, vaalipiirin liikennehankkeisiin ja parempiin mielenterveyspalveluihin SDP:n valtakunnallisiksi tavoitteiksi. Olen valmis jatkamaan työtä myös seuraavalla kaudella eduskunnassa.

 

Kansanedustajana paljon vaalipiiriä kierrettyäni sekä toimittuani Pohjanmaan maakuntavaltuuston ja SDP:n piirin puheenjohtajana tunnen hyvin koko vaalipiirin ja sen eri kuntien tarpeet ja tilanteet. Siksi olen valmis toimimaan pohjalaisten viestinviejänä ja kampanjoin eduskuntavaaleissa koko vaalipiirin alueella laajan tukiryhmäni kanssa. Ihmisiä kuunnellen, jokaista arvostaen ja asioihin vaikuttaen.