Julkaistu 16.11.2017 Pohjalaisessa.
Vaasan kaupunginvaltuusto päätti maanantaina ensi vuoden talousarviosta. Teimme SDP:n ryhmänä useita esityksiä lasten, nuoren ja perheiden palveluiden, erityisesti ongelmien ennaltaehkäisyn parantamisesta. Syynä esityksillemme on kasvanut pahoinvointi.
Tällä hetkellä moni lapsi ja nuori päätyy Vaasan keskussairaalan psykiatriselle poliklinikalle tai osastolle vain, koska kaupungin kevyemmissä palveluissa ei ole riittävästi voimavaroja.
Esitimme kaupungin kokonaistalouden kannalta hyvin pieniä, mutta käytännön merkitykseltään suuria panostuksia mm. perheiden kotipalveluun, perheneuvolaan, lastensuojeluun, nuorten kesätyöpaikkoihin ja omaishoitoon.
Esitimme muille ryhmille selkeät perustelut esityksillemme sekä erilaisia mahdollisuuksia rahoittaa esityksemme.
Lopulta satsaukset olisivat rahoittaneet itsensä, kun esimerkiksi yksi lastensuojelun työntekijä (50 000 euroa) olisi pystynyt estämään työllään yhdenkin sijoituksen (70 000 euroa) tai perheneuvolan työntekijä (50 000 euroa) auttamaan perhettä ennen kuin lapsi ajautuu keskussairaalan psykiatrisen osaston kriisijaksolle, joka maksaa kymmeniä tuhansia euroja.
Näiden ennaltaehkäisevän työn asiantuntijoiden on tarkoitus auttaa kymmeniä perheitä vuodessa.
Esityksemme kaatuivat RKP:n, kokoomuksen, perussuomalaisten, keskustan ja kristillisdemokraattien vastustukseen äänestys äänestykseltä.
Kukaan ei käyttänyt puheenvuoroja perustellakseen, miksi satsauksia ei pidä tehdä.
Ainoat perustelut, jotka kuultiin, liittyivät prosessiin ja aikatauluun, jolla asioita esiteltiin.
Tästä huolimatta hyväksyimme valtuustossa RKP:n esityksiä, jotka tuotiin esiin täysin samanlaisten prosessien ja aikataulujen myötä. Vastustuksen lopullinen syy lienee siis valtuutettujen tiedon puutteessa ja haluttomuudessa tai kyvyttömyydessä omaksua uutta tietoa.
Esimerkiksi Vaasan kaupungin lasten ja nuorten hyvinvointiselvityksen ensimmäinen osa valmistui budjettikokousta edeltävällä viikolla ja uutta tietoa saatiin vielä budjettikokouksen aamunakin.
Tämän päivän päätöksenteossa vaaditaan ketteryyttä ja kykyä tehdä päätöksiä nopeastikin, mutta ennen kaikkea arvoja ja tahtoa jättää prosessit toissijaisiksi, kun asiat menevät edelle.
Työ lasten, nuorten ja perheiden puolesta jatkuu.