Työelämäkeskustelua ei voi välttää

Kansanedustaja Matias Mäkynen valtiosalissa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Riikka Purra hyökkäsi perussuomalaisten puoluekokouksessa sunnuntaina pitämässään linjapuheessa voimakkaasti Suomen vasemmistoa vastaan.

Olkiukkoja vasemmistosta ja ”ylipaisuneesta valtiosta” rakentaessaan Purra kuitenkin tuli pikemmin hyökänneeksi suomalaista hyvinvointivaltiota vastaan. Huomionarvoista on myös, mistä Purra jätti puhumatta.

Riikka Purra kertoi puheessaan, että perussuomalaisten kannattajia yhdistää, etteivät he tiedä, mihin valtio keräämänsä verotulot käyttää. Tämä näkyi ikävästi myös valtiovarainministerin omassa puheessa.

Leikkauskohteista hän perusteli valtiontalouden kannalta mitättömiä kohteita kuten aikuiskoulutustukea, jota valtio ei juuri rahoita, mutta jätti kokonaan mainitsematta suuret leikkaukset sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä koulutuksen rahoitukseen.

Niistä koostuu suuri osa hallituksen leikkauksista, mutta myös julkisen sektorin menoista. Sote-palveluita Purra ei maininnut lainkaan ja koulutuksenkin vain rasitteena julkiselle taloudelle. Tämä politiikka murentaa Suomen menestystekijöitä.

Suomessa SDP puolustaa ja haluaa kehittää julkisia palveluita, jotta ihmiset voisivat voida paremmin, tehdä yhä pidemmät työurat ja olla tuottavampia. Hyvinvointivaltiot Pohjoismaissa ovat tässä kehityksessä maailman huippua.

Hyökkäämällä vasemmistoa vastaan Purra hyökkää tosiasiassa ihmisten tärkeimpinä pitämiään palveluita vastaan.

Toinen huomiota herättävä puute Purran puheissa on työelämäkysymysten täydellinen ohittaminen.

Vielä ennen eduskuntavaaleja työntekijöiden aseman puolustajana esiintynyt puolue on unohtanut heidät kokonaan ja ajaa nyt suuria heikennyksiä työntekijöiden asemaan.

Purra pitää maahanmuuttajien kiusaamista niin suurena saavutuksena, että se oikeuttaa työntekijöiden perusoikeuksien rajoitukset, sairaussakon, potkujen antamisen helpottamisen ja työttömyysturvan rajun heikentämisen.

Duunareiden pettämisen yhdistyessä Purran inhoon julkisia palveluita ja julkisen sektorin työntekijöitä kohtaan on hallitusohjelmaan kirjattu julkisen sektorin neuvotteluvapautta rajoittava palkankorotuskatto.

Tietenkään näistä kiusallisista takinkäännöistä hän ei halua puhua, mutta vapaa media ja oppositio tulevat hänet niistäkin tilille laittamaan syksyn aikana.

Leimaamalla median ja opposition demokratian vastustajiksi perussuomalaiset valmistautuvat tilanteeseen, jossa heidän politiikkansa alkaa tulla toteen ja protestit kasvavat.

Silloin he toteavat, että ”vasemmisto vain itkee ja kyseenalaistaa vaalituloksen”, ”media ja vasemmisto valehtelevat” ja niin edelleen.

Kokoomus hyväksyy tämän. Elina Valtonen totesi elokuun puolivälissä kansainväliselle medialle, että Euroopassa on totuttava perussuomalaisten kaltaisiin puolueisiin vallassa.

Kokoomus hyväksyy demokratian perusasiat kyseenalaistavan ja ihmisryhmiin vihamielisesti suhtautuvan puolueen kumppanikseen, jotta se voi tehdä haluamaansa talous- ja työelämäpolitiikka.

Opposition ja median hiljentämisyrityksiin kuuluu myös sosiaalisessa mediassa tapahtuvat viharyöpyt, joissa erityisesti perussuomalaiset ovat kunnostautuneet.

Kaikesta huolimatta tulemme esittämään kritiikin ja oman vaihtoehtomme, jolla tasa-arvoisempi ja kestävämpi Suomi rakennetaan.

Matias Mäkynen
SDP:n kansanedustaja Vaasasta
Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa elokuussa 2023

Tagit

Tutustu myös