Ihmisten turvaa heikennetään historiallisesti

Kansanedustaja Matias Mäkynen.

Orpon ja Purran hallituksen leikkauspolitiikka tietää kylmää kyytiä suomalaisille, kun hallituksen esittämät indeksijäädytykset sekä työttömyysturvaan, toimeentulotukeen, kuntoutustukeen ja asumistukeen kohdistuvat leikkaukset tulevat lisäämään köyhyyttä, tuloeroja ja toimeentulotuen tarvetta koko maassa. Tämä ei ole järkevää sosiaali- eikä työllisyyspolitiikkaa, oikeudenmukaisuudesta puhumattakaan.

Sosiaaliturvan tulee riittää kohtuulliseen toimeentuloon. Useat hallituksen kaikista heikompiosaisiin kohdistuvista leikkauksista tarkoittavat satojen eurojen lovea lompakkoon kuukaudessa.

Perustuslakivaliokunta on aiemmin todennut, että mikäli tuet alenevat yli 100 eurolla kuussa, on sillä vaikutusta perusoikeuksien toteutumiseen. Kurjistavat leikkaukset kohdistuvat jo entuudestaan pienituloisiin talouksiin, eritoten pienipalkkaisiin työntekijöihin, työttömiin, opiskelijoihin ja yksinhuoltajiin.

Olen saanut syksyn ajan lukuisia kauhistuneita viestejä kansalaisilta, kuinka sosiaaliturvan leikkaukset vaikuttavat heikentävästi elämään ja arkeen. Hallitus on pettänyt lupauksensa siitä, että keneltäkään ei vaadita kohtuuttomia talouden tasapainottamisessa ja että heikoimmassa asemassa olevat suojataan.

Esimerkiksi voidaan ottaa kolmen lapsen yksinhuoltaja Minna, joka on jäänyt työttömäksi. Hänen ansiosidonnaista työttömyysturvaansa ollaan porrastamassa ja lapsikorotus työttömyysturvasta poistetaan. 1 500 euron ansioturvasta häneltä leikataan jopa 380 euroa ja samalla poistuu 285 euron lapsikorotus. Minnan kuukausitulot vähenevät siis jopa 37 prosenttia – yli kolmanneksen!

Tämä ei ole vielä edes tarkka arvio kokonaisuudesta, sillä kokonaisarviointeja ei ole eduskunnalle tuotu. Todennäköisesti summa on vieläkin suurempi. Eri etuuksien leikkaukset kasautuvat samoille ihmisille.

Olemmekin vaatineet oppositiossa, että päätökset on tehtävä huolellisesti etukäteen tehtyihin kokonaisarviointeihin nojaten. Näin ei ole toimittu, eikä hallitus suostunut kunnolla selvittämään 1,5 miljardin leikkaustensa yhteisvaikutuksia ihmisiin ja heidän perus- ja ihmisoikeuksiinsa.

Nyt samoille ihmisille onkin kasautumassa kohtuuttomia leikkauksia. Tämä ei ole inhimillistä eikä viisasta päätöksentekoa. Näistä samoille ihmisille kohdistuvista leikkauksista on luovuttava, kuten olemme esittäneet tuoreessa vaihtoehtobudjetissamme.

SOSTEn tuoreiden laskelmien mukaan sosiaaliturvaan kohdistuvat leikkaukset lisäävät koko maassa köyhien määrää 68 000 henkilöllä. Heistä alle 18-vuotiaita on 16 700. Vaasan vaalipiirissä pienituloisten määrä kasvaa noin 4 300 ihmisellä, joista 900 on lapsia.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on vastikään arvioinut sosiaaliturvan muutosten yhteisvaikutuksia ja korostaa julkaisussaan, että köyhyysriski tulee kasvamaan poikkeuksellisella tavalla. Tämä ei ole ihme, sillä hallitus on päättänyt historian suurimmista veronkevennyksistä, ja lisäksi päättää nyt historian suurimmista sosiaaliturvaleikkauksista.

Hallituksen katastrofaalisen politiikan lisäksi työsuhteiden epävarmuus, sirpaleisuus ja työnteon monimuotoistuminen haastavat nykyistä sosiaaliturvaa.

Sosiaaliturva tulee lähivuosina uudistaa, mutta nykyinen linja on väärä suunta. SDP:n ehdottamassa yleisturva-uudistuksessa ihmiselle taataan inhimilliseen elämään riittävä turva ja tuki työllistymiseen, opiskeluun tai kuntoutukseen kaikissa tilanteissa.

Matias Mäkynen
SDP:n kansanedustaja Vaasasta
Julkaistu Ilkka-Pohjalaisessa joulukuussa 2023

Tagit

Tutustu myös