Suomalaisten onnellisuus romahti – hallitus on irrallaan ihmisten todellisuudesta

Matias Mäkynen.

Orpon hallituksen on tehtävä suunnanmuutos, jotta suomalaisten hyvinvoinnin heikentyminen saadaan pysäytettyä, sanoo SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen.

– Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten kokema hyvinvointi on heikentynyt poikkeuksellisen paljon 2020-luvulla kriisien myötä. Vastuullinen hallitus ottaisi tiedon onnellisuuden romahduksesta vakavasti ja huolehtisi kriiseihin vastaamisesta ja jälkihoidosta muutenkin kuin lisäämällä rahaa puolustukseen. Orpon hallitus elää irrallaan ihmisten tilanteesta ja pahentaa tilannetta omalla toiminnallaan entisestään.

Etenkin nuorten kokema hyvinvointi on romahtanut koronapandemian, sodan ja elinkustannuskriisin myötä, mutta hallituksen politiikassa tämä ei näy millään tavalla, Mäkynen moittii.

– On lyhytnäköistä kuvitella, että hallituksen leikkauksilla ei olisi vaikutusta ihmisten toimeentuloon, palveluihin ja hyvinvointiin. Kipeimmin leikkauspäätösten vaikutukset kohdistuvat heihin, joiden hyvinvointi on ollut jo valmiiksi kaikkein heikointa, Mäkynen sanoo.

– SDP teki jo viime syksynä välikysymyksen nuorten tulevaisuudesta ja varoitti hallituksen politiikan vaikutuksista nuorten hyvinvointiin ja tulevaisuudenuskoon. Hallitus on kuitenkin päättänyt jatkaa valitsemallaan tiellä ja leikkaa opiskelijoiden toimeentulosta, lisää työsuhteiden epävarmuutta sekä viittaa kintaalla ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjunnalle. Työttömyys kasvaa hurjaa vauhtia ja velkaantuminen jatkuu. Tällä reseptillä ei luoda tulevaisuudenuskoa, Mäkynen varoittaa.

Mäkysen mukaan nuorten hyvinvoinnin romahduksella voi olla kauaskantoiset vaikutukset muun muassa syntyvyyteen ja työllisyyteen. Jos hyvinvoinnin laskua ei onnistuta pysäyttämään, hintalappu muodostuu suureksi. Siksi hallitukselta tarvitaan nyt suunnanmuutosta.

– Epäoikeudenmukaisten leikkausten sijasta tarvitaan panostuksia ihmisten hyvinvointiin, koulutukseen ja palveluihin, oikeudenmukaisia työllisyystoimia sekä kestävää ilmasto- ja luontopolitiikkaa, Mäkynen päättää.

13.8.2024

Tagit

Tutustu myös