Vanhustenhoidon ongelmat pitää korjata

Vanhustenhoidon ongelmat pitää korjata

Julkaistu 30.1.2019 Pohjalaisessa.

Esperi Caren vanhustenhoidon yksikön sulkeminen Kristiinankaupungissa on alan ammattilaisten mukaan vain jäävuoren huippu. Hoivayritysten työntekijät eivät usein tuntiperusteisten sopimustensa takia uskalla tuoda asioita esiin, mutta vanhukset, omaiset ja vanhustenhoidon parissa työskentelevät tietävät, että hoitajia on liian vähän, heillä on liian kiire ja henkilöstö vaihtuu jatkuvasti. Alan yrityksissä on ollut ongelmia eri puolilla Suomea.

Ongelmat johtuvat monesta syystä. Ensinnäkin kysymys on monikansallisten yritysten soveltumattomuudesta ihmisten peruspalveluiden tuotantoon. Kun tavoitteena on vain voiton maksimointi, ei kansalaisten perusoikeuksilla ole arvoa. Toisaalta vanhuspalvelulain hoitajamitoitus on liian pieni ja hoitajia liian vähän. Kolmanneksi ongelma on, ettei nykyistäkään hoitajamitoitusta noudateta, vaan ammattiliittojen mukaan vuoroja tekevät ns. “haamuhoitajat”, jotka ovat ainoastaan nimenä vuorolistassa, mutta eivät hoitamassa vanhuksia. Neljäs ongelma on täysin riittämätön valvonta. Monikansalliset yritykset estävät markkinoita häiritsevällä toiminnallaan myös rehellisten paikallisten yritysten pärjäämisen alalla.

Länsi- ja Sisä-Suomen AVI:n sosiaali- ja terveysyksikön päällikkö Aija Ström irtisanoutui viime vuonna, koska ei kokenut enää voivansa tehdä työtään näiden yritysten valvojana, koska taloudelliset resurssit olivat liian pienet.

Rehellisessä haastattelussaan (Vasabladet 21.8.2018) Ström kertoo, että sote-uudistuksen toteuttaminen keskustan ja kokoomuksen mallilla tulee muuttamaan valvonnan käytännössä paperilla tapahtuvaksi. Yritykset vastaavat itse omasta valvonnastaan. Monikansallisilla yritysjäteillä omavalvonta kohdistuu vain taloudellisen tuoton varmistamiseen.

Veroparatiiseja tutkiva Finnwatch totesi, että Esperi Care laiminlyöntiensä lisäksi kiertää veroja. Sipilän hallitukselle on tehty useita ehdotuksia, joiden avulla yhtiöiden veronkierto voitaisiin estää, mutta mitään ei ole tapahtunut. Esityksillä kerättäisiin kymmenien tai jopa satojen miljoonien verotulot, mutta ne pienentäisivät yksityisten monikansallisten hoivayritysten voittoja. Hallituksen valinnanvapauslaki uhkaa laajentaa veron kierron yhä laajemmalle koko verorahoitettuun sote-palvelukenttään Suomessa.

Vanhustenhuollon ongelmat on korjattava lainsäädäntöä muuttamalla. Valvontaa on lisättävä ja palveluita on palautettava julkisesti järjestetyiksi. Peruspalveluiden järjestäminen inhimillisesti ja perusoikeuksien toteuttaminen on tehtävä ilman sairaalloista voiton tavoittelua. Sote-uudistus on toteutettava niin, että julkinen sektori on kuskin paikalla ja yksityisen yritykset täydentävät palveluita.