Vaasan ja Pohjanmaan kohtalon kevät

Vaasan ja Pohjanmaan kohtalon kevät

Julkaistu 20.10.2018 Pohjalaisessa.

Nyt on nähty, mikä on nykyhallituksen arvostus Suomen yhtä menestyneintä aluetta kohtaan. Tuntuu, että keskusta, kokoomus ja siniset/perussuomalaiset ajavat ehdoin tahdoin alas kaikkea sitä, mikä Suomesta on tehnyt menestyvän ja rikkaan maan.

Vaasan sairaalan laajan päivystyksen kaataminen eduskunnassa oli surkea näytelmä ja viimeinen niitti. Tätä ovat edeltäneet kasitien unohtaminen, pelastushelikopteripäätös ja koulutusleikkaukset. 

Vaasan yliopisto ja erityisesti ammattikorkeakoulu ovat kärsineet järkyttävistä leikkauksista, jotka ovat heikentäneet rahoitusta suhteessa enemmän kuin laajan päivystyksen saamatta jääminen heikentäisi sairaalaa.

Vamkin rahoitus on pienentynyt kolmanneksella ja henkilökunta on joutunut venymään todella. Samaan aikaan yrityksillä on vaikeuksia löytää riittävästi ammattitaitoista työvoimaa. Jos nykyhallituspohjalla jatketaan, Vaasan ammattikorkeakoulun ja ehkä jopa yliopiston tulevaisuus on vaakalaudalla ensi kauden ”sairaalakysymyksinä”.

Hallituskokoonpano ja hallitusohjelma noudattavat viime vaalien tulosta Sinisen tulevaisuuden takinkääntöä lukuun ottamatta. Kokoomuksen ja keskustan vaalipuheissa ei tietenkään puhuttu valtavista koulutusleikkauksista ja sotesta, joka jakaa alueet voittajiin ja häviäjiin. 

Ensi keväänä käydään eduskuntavaalit. Niitä lähestyessä tiedetään nyt varmasti, mikä kokoomukselle ja keskustalle on tärkeää.

Tärkeää ei ole Vaasan vaalipiirin tasapainoinen kehittäminen tai varsinkaan Pohjanmaan maakunnalle tärkeät asiat. Täysin poliittisesta sairaalapäätöksestä nähdään, että faktat eivät asiaa muuta.

Eduskuntavaalit ovat Pohjanmaalle käännekohta. Joko pysymme maan kehityksen kärjessä tai jäämme omillemme. Sairaalapäätöksen muuttaminen ja koulutuksen panostaminen vaativat hallituksen vaihtamista, mutta sekään ei välttämättä riitä.

SDP on johtoaan myöten ollut alusta asti Vaasan laajan päivystyksen takana ja esittänyt joka vuosi lisäresurssia koulutukseen leikkausten pienentämiseksi. 

Onnistuakseen tavoitteiden täyttämisessä SDP:n on oltava vaalien jälkeen suurin puolue ja noustava pääministeripuolueeksi. RKP on alueella tärkeä puolue, mutta valtakunnallisesti sen merkitys ei ole riittävä.

Viimeiset 15 vuotta maata ovat johtaneet pääministerinä vuorotellen keskusta ja kokoomus, mutta tähän meillä ei enää ole varaa Pohjanmaalla. Tähän on nyt tultava muutos.