Puoluekokouspuheenvuoro: Mallia SDP:lle Euroopasta

Puoluekokouspuheenvuoro: Mallia SDP:lle Euroopasta

Puoluekokouspuheenvuoro

Kiitos arvoisa puheenjohtaja, hyvät puoluekokousedustajat, olen Matias Mäkynen, Pohjanmaalta.

Maailman kirjat ovat sekaisin. Yhdysvaltain presidentti sulkee rajoja ja avoimen kaupan puolesta puhuu kommunistisen Kiinan presidentti. Yhdysvaltain presidentti Trumpin ja Venäjän presidentti Putinin yhteistyön laatu tulee vaikuttamaan suoraan myös Suomeen, mutta vielä emme tiedä miten.

Epävarmuutta on tarjolla Euroopassakin. Brexit haastaa Euroopan unionia, mutta tarjoaa myös mahdollisuuden unionin kehittämiseen, kun aikaisemminkin kehitykseen nuivasti suhtautunut Britannia poistuu päätöspöydästä. Brexitin etenemisen lisäksi tänä vuonna jännitetään erityisesti Saksan ja Ranskan vaaleja.

Molemmissa maissa sosialidemokraateilla on ollut suuret ongelmansa. Ranksassa presidentti Hollanden ja Saksassa puoluejohtaja Sigmar Gabrielin kannatus kansan keskuudessa on ollut heikko. Viime viikkoina olemme kuitenkin saaneet parempia uutisia. Euroopan parlamentin puheenjohtaja Martin Schultzin siirryttyä Saksan demareiden liittokansleriehdokkaaksi kannatus nousi viimeisimmässä mittauksessa 8 %-yksikköä jo kristillisdemokraattien kantaan. Ranskassa sosialistien sisäisen vaalin yllättäen voittanut punavihreä Benoit Hamon on myös noussut, mutta suosituin vasemmistolainen presidenttiehdokas on sosialisteista eronnut Emmanuel Macron, joka on noussut mittauksissa jopa potentiaaliseksi toisen kierroksen ehdokkaaksi.

Oikeistopopulistit ovat kuluvan puoluekokouskauden aikana nousseet eri puolilla Eurooppaa. Oikeistopopulisteille on tarvittaessa osattava sanoa tiukasti ei, mutta heidän kannattajiaan meidän on turha syyllistää. Tehtävämme on tarjota parempia ratkaisuja, joille saamme kannatusta laajasti erilaisista ryhmistä erikseen mitään yksittäistä ryhmää kosiskelematta. Sekä Saksassa, että Ranskassa viime aikaisten nousujen takana ovat karismaattiset ja rohkeat, erityisesti visiollaan Euroopan tulevaisuudesta luottamusta keräävät poliittiset johtajat.

—–

Suomessa tilanne on surkea. Hallituksen ainut poliittinen linja on “leikkaa, pilko ja yksityistä”, jota sovelletaan alalla kuin alalla. Koska yrityselämän johtamistapa ei sovi politiikkaan, hallitus kompuroi ja joutuu perumaan huonosti valmisteltuja esityksiään toinen toisensa perään.

Hallitukselle ei ole pyhää mikään. Se on ideologiansa vallassa valmis luopumaan Suomen valteista: vahvasta koulutusjärjestelmästä, työmarkkinarauhan takaavasta neuvottelujärjestelmästä sekä tehokkaasti järjestetyistä julkisista sosiaali- ja terveyspalveluista.

——

Miksi me olemme täällä? Mihin me voimme vaikuttaa?

Maailman ympärillämme sekä Suomen hallituksen tarjotessa epävarmuutta, on sosialidemokraattien oltava luotettava vaihtoehto. Jotta voimme olla luotettavia, ihmisten on tunnettava puolueemme ja tavoitteemme. Se ei enää tänä päivänä ole itsestäänselvää.

Siksi meidän tehtävämme on tehdä ennakkoluulottomia ja rohkeitakin päätöksiä. Olkoon tätä viikonloppua ohjaavina periaatteinamme tulevaisuususko, rohkeus ja ennakkoluulottomuus.

Meidän on tarjottava vastauksia sosiaaliturvan ongelmiin. Tänä päivänä liian moni putoaa etuusviidakon rakoihin ja toisaalta työn vastaanottaminen voi koitua jopa taloudellisesti vahingollisesti. Toivon, että puoluekokous yhtyy aloitteeseen Yleisturvan käyttöön ottamisesta.

Myös visiomme Euroopan unionista kaipaa päivitystä ja kirkastamista. Toivon, että kansainvälinen julkilausumamme asettaa konkreettisia tavoitteita unionin tulevaisuudesta. Vahvalla ja konkreettisella Eurooppavisiolla sosialidemokraatit voivat erottua edukseen, kuten Euroopan muissa maissa olemme huomanneet. Tätä odotimme jo viime puoluekokouksen jälkeen, mutta nyt on aika käydä toimeen.

SDP:n on myös johdettava työelämän muutosta. On turha kiistellä siitä, muuttuuko työelämä. Epävarmuutta on liikaa jo tänään. Toimimalla aktiivisesti työlainsäädäntömme ja neuvottelujärjestelmämme kehittämiseksi voimme itse olla määrittämässä, millainen on suomalainen työelämä tulevaisuudessa.

——

YSTÄVÄT, TOVERIT

Tehdään tässä puoluekokouksessa kaikkemme sen eteen, että poliittinen vaihtoehtomme on entistä rohkeampi, järjestömme toimintaperiaatteet päivittyvät tähän päivään ja puoluejohtomme on innostava, visionäärinen ja tulevaisuussuuntautunut joukkue.

Kiitos.