Omaleimainen kulttuuri sitoo ihmiset liikkeeksi

Omaleimainen kulttuuri sitoo ihmiset liikkeeksi

Vasemmiston suuruuden vuosina, joukkoliikkeiden aikaan, yksi suuri ihmisiä liikkeeseen tuonut voima oli kulttuuri. Työväenlaulut, -teatterit, -urheiluseurat, -kirjastot ja -orkesterit vetivät väkeä poliittisen sanoman lisäksi työväenliikkeeseen ja antoi toisaalta pienipalkkaisille työläisille mahdollisuuden harrastamiseen.

Vanha aika ei enää palaa, eikä vastaavia kansanliikkeitä ehkä enää nähdä, mutta silti meidän on mietittävä, mitä on tämän päivän ”työväenkulttuuri” ja mitä uusyhteisöllisyys poliittiselle liikkeelle tarkoittaa.

Kulttuuri sitoo yhteen, saa sitoutumaan liikkeeseen ja tuo toimintaan täysin uusia ihmisiä, jotka eivät aktivoidu pelkän poliittisen sanoman voimasta tai tavoittele omaa poliittista uraa. Ihmisten täytyy voida kokea olevansa merkityksellinen osa yhteistä liikettä, vaikka oma ura politiikassa ei olisi tavoitteena. Tällöin tärkeää on avoimen järjestötoiminnan lisäksi järjestön oma leimallinen kulttuuri.

Oma leimallinen kulttuuri Demarinuorissa tarkoittaa esimerkiksi, että laadukkaan asiaohjelma lisäksi tapahtumissamme on hyvä yhteishenki, jota rakennetaan tietoisesti. Se tarkoittaa esimerkiksi enemmän mukavaa yhdessäoloa, kevyempää ohjelmaa tai kisailua sekä aikaa tutustua ihmisiin.

Kaikkein onnistuneimmat tapahtumat, joita olen itse järjestänyt ovat festivaaleja, klubeja, bändikisoja, kirpputoreja ja pop up -ravintoloita. Demarinuoret voisi tehdä kaikkea tätä, ja paljon muuta sekä houkutella mukaan uusia ihmisiä poikkeuksellisena nuorisojärjestönä, jossa laadukas poliittinen sisältö ja paras yhteinen meininki kohtaavat.

Kulttuuri sitoo asiasisällön, ihmiset ja verkostot yhteen aistimaan yhteistä ajan henkeä. Mukaan mahtuvat kaikki toimijat ay-aktiiveista, lukiolaisiin ja demarihipstereihin. Näin Demarinuorista luodaan entistä voimakkaampi yhteisö, johon yhä useampi haluaa mukaan. Puheenjohtaja on liiton kasvoina ja johtajana keskeisessä asemassa luodessaan entistä vahvempaa kulttuuria Demarinuoriin. Minulla on kokemusta houkuttelevan kulttuurin luomisesta ja haluan olla tekemässä sitä myös Demarinuorissa puheenjohtajana.

— —- —

BONUS: Lauantai-illan kunniaksi kokosin ”Modernityövänmusiikki”-soittolistan, joka löytyy täältä: https://open.spotify.com/user/mts013/playlist/2Lh52jFgDaf8mn7hM63ApB

Se on sekalaisista musiikkityyleistä koottu lista, joka alkaa klassikoiden uudelleen sovitetuista versioista ja jatkuu suomalaisen ja ulkomaisen yhteiskunnallisesti tiedostavan ja kriittisen bilemusiikin parissa. Päivitän listaa tulevaisuudessa, joten sitä kannattaa seurata. Mukavaa viikonloppua!