Kohti alueellista johtajuutta ja kolmea kansanedustajaa

Kirjoitus julkaistu Pohjanmaan sosialidemokraattien blogissa 8.12.2015.

”Onnittelut. Miltä nyt tuntuu?” Tultuani valituksi Pohjanmaan sosialidemokraattien puheenjohtajaksi ensi vuoden alusta alkaen sain runsaan liudan onnitteluja. Moni halusi myös kysyä, miltä nyt tuntuu. Tunteet ovat tärkeitä ja näin laaja luottamus tuntuu tottakai tosi hyvältä. Yksimielinen piirikokous oli rohkea ja valitsi piirilleen ehkä jopa koko puolueen historian nuorimman puheenjohtajan. Kiitokset siitä.

Itselleni tärkein kysymys valintani jälkeen on, mitä valintani tarkoittaa piirille. En lähtenyt puheenjohtajaksi itseni takia, vaan Pohjanmaan sosialidemokraattien vuoksi. Piirin ja sen puheenjohtajan onnistuminen mitataan aina vaaleissa, joissa menestyminen on meidän tärkein tehtävämme. Piirin on näyttävä ja oltava aktiivinen vaalien välillä, jotta puristus kampanja-aikana ei tunnu niin raskaalta. Hyvin toimivat puolueosastot, joissa keskitytään paikallispolitiikkaan ja järjestön pyörittämiseen fiksussa suhteessa, eivät juuri tarvitse piirin tukea toiminnassaan. Toisilla paikkakunnilla piiri voi jopa osallistua kunnallisvaaliehdokkaiden etsintään, jos siitä on apua, mutta ensisijaisesti teemme kaikki vaalit yhdessä: osastot toimivat piirin tuella.

Mahdollinen itsehallintoalueiden perustaminen nostaa piirin roolia alueellisen politiikan koordinoijana. Pohjanmaalla erityisen tärkeä kysymys, johon piirihallitus tulevien vuosien aikana tulee keskittymään on, miten tulevat itsehallintoalueiden rajat kyetään ylittämään, tehtäviä jakamaan ja tekemään yhteistyötä koko vaalipiirin alueella. Ensimmäisenä tämä koskee sote-palveluiden järjestämistä, mutta myöhemmin todennäköisesti muitakin aloja.

Mikä on Pohjanmaan piirin tavoite kaudellani? Menestymällä kunnallisvaaleissa takaamme paikallisen ja alueellisen vaikuttavuuden. Kun Sipilän hallitus kurittaa heikompiosaisia, meitä sosialidemokraatteja tarvitaan kunnissa pitämään huolta palveluiden laadusta ja riittävyydestä. Kunnallisvaaleissa meidän on onnistuttava laadukkaassa ehdokasasettelussa ja kerrottava ihmisille konkreettisesti, miten turvaamme heille hyvän elämän tulevaisuudessa.

Kunnallisvaaleissa valetaan perusta myös eduskuntavaaleihin 2019. Siksi on erityisen tärkeää onnistua jokaisessa kunnassa. Eduskuntavaaleissa meidän on oikeistohallituksen kurituksen jälkeen saatava kolme sosialidemokraattista kansanedustajaa, jotta voimme rakentaa uuden hyvinvointivaltion Sipilän jättämän luurangon tilalle. Tätä varten puolueemme tarvitsee vaaleihin mennessä selkeän ja riittävän laajan kuvan siitä, millainen on se hyvinvointivaltio, jonka me sosialidemokraatit haluamme rakentaa ja millä konkreettisilla askelilla siihen pyrimme. Aikaa tälle työlle on tulevat kolme vuotta.

Vanha aika ei enää palaa. Puolueiden rooli laajoina kansanliikkeinä on muuttunut. Ihmisten vapaa-ajan mahdollisuudet ovat niin laajat, että puoluetoiminnan täytyy olla erityisen mielekästä ja joustavaa, jotta saamme uudet ihmiset mukaan. Jäsenmäärämme voimme saada kasvuun uudistamalla toimintatapojamme paikallistasolla ja tekemällä johdonmukaista politiikkaa. Tärkeintä on kuitenkin avoin toiminta, johon on helppo tulla mukaan ja jossa asiat tehdään yhdessä. Sooloilulla, suhmuroinnilla ja oman edun tavoittelulla karkotetaan nykyiset ja tulevat ihmiset.

Sosialidemokraateilla on upea historia kansanliikkeenä ja uudistajana. Tulevaisuutemme voi olla pohjalaisittain yhtä komia, mutta se vaatii ennakkoluulotonta asennetta, hyväntahtoista ja avointa järjestökulttuuria sekä kovaa työtä. Tämä kaikki tehdään yhdessä.

Matias Mäkynen
Pohjanmaan sosialidemokraattien puheenjohtaja 2016-
Vaasa

Tagit

Tutustu myös