Enemmän tekoja, vähemmän puhetta.

Enemmän tekoja, vähemmän puhetta.

Julkaistu Pohjalaisen Puheenvuoro-palstalla 6.10.2012 otsikolla Enemmän tekoja Vaasan eteen.

Taas on neljä vuotta puhuttu Vaasan kaupunginvaltuustossa. Varavaltuutettuna olen yleisöparvelta seuratessani todennut, kuinka vähän asioiden jankuttamisella ja kiittelemisellä saadaan konkreettista aikaan. On tärkeää, että asioista ja ongelmista puhutaan, mutta puheille pitäisi joskus saada vastinetta.

Lapsilta ja nuorilta ei saa leikata on ollut vanhuksista ja klinikkavalmiista potilaista huolehtimisen ohella yksi yleisin lausahdus puhujapöntöstä. Päätökset ovat kuitenkin päinvastaisia.

Nuorisotalojen aukioloaikoja ollaan supistamassa ja juustohöylä uhkaa myös päiväkoteja ja kouluja. Koulujen aamu- ja iltapäivätoiminta on uhattuna ja koulunkäynnin ohjaajia ollaan vähentämässä.

Ennaltaehkäisevästä toiminnasta on monen mielestä helppo leikata, kun vaikutuksia ei näy heti leikkausten jälkeen. Lapsiin, nuoriin ja perheisiin kohdistetut leikkaukset näkyvät tulevaisuudessa, kun pahoinvoinnin lisääntyessä ongelmien hoitamiseen tarvitaan järeämpiä ja kalliimpia keinoja.

Järkevämpää olisi hyväksyä pari tappiollista vuotta kuin rakentaa itselleen valtava kasa ongelmia tulevaisuuteen heikentämällä kuntalaisten elinoloja. Vaasassa on hyvien vuosien jäljiltä kassassa rahaa, jolla pahimmat vuodet voisi selvitä nykyisellä palvelutasolla.

Toinen esimerkki sanojen ja tekojen ristiriidasta ovat viime vuosien rakennushankkeet. Ensin kauan suunniteltu ja tarpeellinen palloiluhalli riisuttiin riittämättömäksi. Pian sen jälkeen nuorison esiintymistilaksi suunniteltu Club 18 uhkaa kaatua tai jäädä vajaaksi ja lykkääntyä. Tällä hetkellä nuorisolle ei ole esiintymistilaa ja sisäpalloiluvuoroista on pulaa.

Alaikäiset eivät saa äänestää ja nuoriso käyttää äänioikeuttaan harvemmin. Siksikö nuorilta on helppo karsia?

Vaasassa kaivetaan maata omien jalkojen alta kun nuoriso laiminlyödään. Opiskelijoitakaan ei kiinnosta jäädä töihin kaupunkiin, jossa nuorten tarpeista ei välitetä.

Säästöjä saisi, kun kaksikielisyydestä tehtäisiin aidosti toimivaa, ja Vaasan etu olisi hallinnon päällekkäisyyksien poisto. Tähän päästäisiin, kun palveluita saisi molemmilla kielillä, mutta kaksikielisyyttä ei vaadittaisi kaikilta työntekijöiltä. Riittävä osuus suomen- ja ruotsinkielisiä kaikilla kaupungin hallinnonaloilla turvaisi palvelut molemmilla kielillä, mutta mahdollistaisi Vaasassa työskentelyn myös “yksikielisille”.

Onneksi uusi valtuusto aloittaa toimintansa heti vaalien jälkeen ja pääsee hyväksymään ensi vuoden talousarvion. Kuntalaisilla on siis mahdollisuus äänestää valtuustoon ihmiset, jotka eivät tyydy puhumaan, vaan ovat valmiita toimimaan.

Matias Mäkynen (sd.)

Kuntavaaliehdokas Vaasa