Miten SDP:stä tehdään suurin puolue?

Miten SDP:stä tehdään suurin puolue?

Vuosien suossa tarpomisen jälkeen SDP on palannut gallupeissa suurimmaksi puolueeksi. Nousun alusta lähtien niin puolueen piirissä kuin mediassakin on kysytty, johtuuko nousu hallituksen heikkoudesta vai SDP:n oppositiopolitiikan onnistumisesta.

Oma vastaukseni on, että molemmilla on varmasti vaikutusta. Pakkolakipaketti, koulutusleikkaukset, hallintarekisteri ja valheista kiinni jääminen ovat varmasti olleet hallituksen suurimmat virheet, jotka näkyvät myös kannatuksessa. Samalla SDP on onnistunut oppositiosta kaatamaan eläkeläisten asumistuen heikennyksen, laatinut uskottavan vaihtoehtobudjetin ja tehnyt onnistuneet välikysymykset koulutuksesta, työllisyydesta ja eläkeiläisten asemasta.

Kannatusmittausten mukaan tilanne näyttää siis hyvältä, kun lähestymme vuoden päästä koittavia kunnallisvaaleja. Nouseva kannatus toivottavasti kannustaa ihmisiä myös lähtemään ehdolle SDP:n listalta, sillä selkeällä linjalla ja kovalla työllä kannatusmittaukset voidaan realisoida hyväksi vaalitulokseksi.

Hyvältä näyttäviin kannatusmittauksiin ei kuitenkaan pidä tuudittautua. Nouseva kannatus nostaa paineita olla ihmisten luottamuksen arvoinen ja toimia niiden asioiden puolesta, joista nyt oppositiossa puhumme. Pitkäaikainen luottamus ja edelleen nouseva kannatus eri ryhmien keskuudessa ansaitaan johdonmukaisella ja selkeällä politiikalla.

SDP tarvitsee enemmän omia poliittisia avauksia. Meiltä on tultava konkreettisia ehdotuksia siitä, miten käynnissä oleva taantuma voitetaan ja kasvu käynnistetään. Sen lisäksi meidän on luotava uskoa tulevaisuuteen kertomalla konkreettisesti, millainen on hyvinvointivaltio vuonna 2020, 2025 ja 2030.

Johdonmukaisuus edellyttää, että puolue uskaltaa osoittaa johtajuutta. Se tarkoittaa, että puolue ei vaihda kantojaan erilaisiin kysymyksiin kevyesti kannatusnotkahduksista tai mielipidetutkimuksista johtuen. SDP:n on uskallettava myös tuoda uusia avauksia, jotka eivät heti saa koko kansan kannatusta. Laadukkaasti valmistellut, faktaan ja tutkimustietoon sekä sosialidemokraattisiin arvoihin pohjautuvat uudet aloitteet saavat kannatusta, kun tuomme asiaamme rohkeasti ja hyvin perustellen esille.

Miten turvaamme kaikille toimeentulon? Miten otamme huomioon työelämän muuttumisen digitalisaation myötä? Miten haluamme kehittää kouluja ja oppilaitoksia? Kuinka kehitämme liikennettä niin, että kestävä liikkuminen onnistuu syrjäseuduillakin? Miten varmistamme kohtuuhintaisten asuntojen riittämisen? Miten kehitämme kaupungeista viihtyisiä ja takaamme kaikille mahdollisuuden mielekkääseen vapaa-aikaan ja harrastuksiin? Miten turvaamme arvokkaan vanhuuden ja hoidon sitä tarvitseville?

SDP on sivistyksen, järjen ja edistyksen puolue, jonka tehtävä on kehittää yhteiskuntaa uusilla avauksilla ja ideoilla. Vanhan puolustaminen ei riitä, sillä yhteiskunnan muuttuessa täytyy osata myös parantaa jo olemassa olevaa yhteiskuntaa. Oppotisitossa meillä on aikaa kehittää pitkän aikavälin tavoitteita, joilla keräämme kannatusta ja joita hallitusvastuuseen päästessämme voimme heti alkaa toteuttaa. Itse lupaan sitoutua tähän työhön ja tuoda piirin puheenjohtajana uusia ajatuksia julkisuuteen.