Linjapuhe Pohjanmaan sosialidemokraattien syyskokouksessa

Linjapuhe Pohjanmaan sosialidemokraattien syyskokouksessa

Puheeni Pohjanmaan sosialidemokraattien syyspiirikokouksessa puheenjohtajavalintani jälkeen. Muutokset puhuttaessa mahdollisia.

Arvoisa puheenjohtaja, rakkaat ystävät ja toverit,

kiitos tuestanne. Otan luottamuksenne vastaan nöyränä ja kiitollisena, mutta erityisesti haasteena. Meidän tehtävämme on kääntää SDP:n uusi sivu Pohjanmaalla ja siihen työhön käymme nyt.

Suuret kiitokset Jukka-Pekalle erinomaisesta työstä piirin puheenjohtajana ja hienosta kokouksen avauspuheenvuorosta. Kiitos myös europarlamentaarikollemme Miapetralle, kansanedustajillemme Jutalle ja Harrille sekä kaikille muille keskusteluun osallistuneille viisaista puheenvuoroista. On hieno asia ja tärkeää, että me sosialidemokraatit olemme näin yhtenäisiä ja yksimielisiä yhteiskunnan suurista uudistuksista.

Haluan myös lausua tähän alkuun sanani Pariisin viimeöisen tragedian johdosta. Erkki Tuomiojan tämän aamuisin sanoin: nykyisessä keskinäisen riippuvaisuuden maassa isku Pariisissa kohdistuu meitä kaikkia ja meidän arvojamme kohtaan. Kuten puheenjohtaja Matintupa avauksessaan sanoi, me olemme täällä puolustamassa demokratiaa ja vapautta. Näitä arvoja puolustamalla meidän täytyy vastata myös näihin iskuihin. Terroriin ei voi vastata terroilla, eikä väkivaltaan väkivallalla. Kaiken taustalla on globaali eriarvoisuus ja demokratian puuttuminen, mikä voidaan ratkaista vain tehokkaalla kansainvälisellä yhteistyöllä.

– – –

Sosialidemokratialla on Suomessa upea historia. Me kaikki osaamme sen ulkomuistista ja voimme luetella meille tärkeimmät reformit, kun joku herättää meidät keskellä yötä. Historia ja perinteet ovat meille tärkeitä.

Historiassa tai menneisyydessä elämällä emme voi kuitenkaan muokata nykyistä yhteiskuntaa. Sillä yhteiskuntaa uudistamaan tämä liike on luotu. Se on luotu vapauttamaan sorretut, nostamaan jokainen oman potentiaalinsa huipulle ja rakentamaan pohjoismainen hyvinvointivaltio. Kaikessa tässä me olemme onnistuneet paremmin kuin ehkä kukaan maailmassa. Kiitos siitä kuuluu teille ja kaikille edeltäville sukupolville tässä puolueessa.

Gallupit näyttävät tällä hetkellä erinomaisilta, mutta on tärkeää pitää mielessä sosialidemokratian pitkä kaari Suomessa. Tuosta pitkästä kaaresta hienon puheenvuoron piti Pentti Puoskari Kokkolan työväenyhdistyksen 110-vuotisjuhlassa kaksi viikkoa sitten. Haluan myös itse puhua aluksi tästä samasta aiheesta.

– – –

Rafael Paasio tuli valituksi SDP:n puheenjohtajaksi vuonna 1963. Hänen johdollaan puoluehajaannuksen runtelema SDP sidottiin yhteen ja nousimme maan suurimmaksi puolueeksi. Vuoden 1966 vaaleissa saavutettiin eduskunnassa vasemmistoenemmistö, mitä sen jälkeen ei ole nähty.

Paasio tunnetaan mm. telakkapuheestaan, joka olisi yhtiöiden demokratisoimis vaatimuksineen ajankohtainen myös tänään, sekä ”pari piirua vasemmalle” -fraasistaan. Omasta mielestäni kaikista merkittävintä hänen toiminnassaan oli ehkä kuitenkin hänen johtamistapansa, jolla hän ohjasi herkän, hajaannuksen jälkeen yhtyneen puolueen suuntaa. Se ei tapahtunut ylhäältä päin sanellen tai vastustajat tieltä suistaen. Rafael Paasio ymmärsi, miten laaja kansanliike toimii ja ohjasi puoluejohtajana puoluetta keskusteluiden ja sisäisen linjanmuodostuksen kautta. Hänen tekemänsä muutokset eivät olleet ihan pieniä, eivätkä kaikki tietenkään olleet täysin tyytyväisiä, mutta tärkeintä oli vahvan johtajan tapa välttää äkkikäännöksiä ohjatessaan SDP:n kaltaista valtamerilaivaa.

———

SDP:n linjasta ja sen hukkumisesta on puhuttu viime vuosinakin paljon. Sosialidemokraattisen puolueen tarpeettomuuttakin on jo ehditty julistaa, vaikka maan suurimpana puolueena tälläkin hetkellä on konservatiivinen maaseudun puolue. SDP ei ole kuolemassa, meillä on yhä tärkeä tehtävämme.

Myös puolueen sisällä on keskusteltu kiivaastikin siitä, tulisiko puolueen ottaa jälleen nuo Paasion ”pari piirua vasemmalle” vaiko pysytellä mieluummin lähellä poliittista keskustaa. Kerron teille näkemykseni: mielestäni tuo keskustelu on toissijainen, oikeastaan turha. Se on turha siksi, että parin piirun säädöt sinne tai tänne eivät ole edes mahdollisia, jos  suuri kuva ja suunta johon kuljemme, ei ole riittävän selkeä äänestäjiemme mielessä.

– – –

SDP:n arvoilla: vapaus, tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus, niin kuin me ne ymmärrämme, on Suomessa laaja kannatus. Sosialidemokratialla on Suomessa laaja kannatus. Suomalaisista suuri osa kannattaa arvotutkimusten mukaan sosialidemokraattisia arvoja ja kannatustutkimuksissamme potetiaalisten äänestäjiemme määrä on huomattavasti suurempi kuin kannatuslukemamme. Ongelmamme on se, että SDP:n ei ole riittävästi koettu edustavan sosialidemokratiaa.

Moni menetti luottamuksensa sosialidemokraatteihin Paavo Lipposen hallituskausien rankan sopeutuksen aikana. Noiden valtavuosien aikana SDP oli mukana valtion talouden sopeutuksessa, joka samalla tehtyjen vahvojen investointien ansiosta onnistui ja johti nousukauteen 2000-luvun alussa. Silti silloin tehdyistä ratkaisuista osa koetaan hetkenä, jolloin SDP:n ja sosialidemokratian syvimmän olemuksen tiet erkanivat. Lipposen jälkeen puolue ei ole onnistunut osoittamaan riittävän selkeää suuntaa, vaan enemmänkin reagoinut muiden sanomisiin ja tekemisiin. Olemme toimineet hienojen asioiden puolesta, ja saaneet arvokkaita asioita aikaan myös viime hallituskaudella, mutta SDP:n tarina, syy olemassa olollemme, ei ole riittävästi vakuuttanut ihmisiä.

Eläkeindeksi, varallisuusvero ja hyvinvointivaltion idean unohtaminen ovat kovia syytöksiä, jotka kohdistuvat meihin, mutta meidän on osattava ottaa tuo kritiikki vastaan ja voitettava ihmisten luottamus takaisin. Ihmisten luottamusta ei voiteta lupaamalla paluuta vanhaan tai lupaamalla asioita, joita emme voi pitää.

Luottamus voitetaan takaisin tarjoamalla selkeä, sosialidemokraattinen vaihtoehto. Mikä on 2020- ja 2030- luvun hyvinvointivaltio, miten se ylläpidetään ja miten siitä tehdään kestävä? Onko viennin hyytyessä ja valtion tulopohjan rapautuessa ainut vaihtoehto menojen pienentäminen, siis leikkaaminen, ja voiko tuo keino edes toimia? Vastaus kysymykseen poikkeaa riippuen siitä, keneltä kysytään. Mikä vastaus on, kun kysymys esitetään SDP:lle?

Poliittiseen keskusteluun Suomessa mahtuu yksi aihe kerrallaan. Viime aikoina se on ollut sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen, jossain vaiheessa se on perustulo ja seuraavana hetkenä palveluseteli. Perustulo ja palveluseteli ovat hyviä esimerkkejä muiden puolueiden nostamista aloitteista, joista koko Suomi on alkanut keskustelemaan. Meidän aloitteistamme vanhuspalvelulaki ja nuorisotakuu ovat olleet hienoja, mutta eivät kuitenkaan yhtä konkreettisia avauksia. Tarvitsemme lisää poliittisia, hyvin valmisteltuja, konkreettisia avauksia sekä rohkeutta yksinkertaistaa ideamme viestinnässä riittävän pitkälle.

Oppositiotaipaleen alun jälkeen SDP on onnistunut muotoilemaan ja tarjoamaan omia vaihtoehtojaan, jotka ovat hallituksen rajun oikeistopolitiikan ja kompuroinnin avustuksella johtaneet nousevaan gallup-kannatukseen. Kannatuskäyrät rohkaisevat toimimaan, mutta niitä ei sovi tuijottaa liiaksi. Omassa tekemisessämme riittää parannettavaa edelleen ja kannatusmittauksista riippumatta tämä työ on vielä kesken.

———

Niin kuin Rafael Paasio käänsi puolueemme politiikkaa ja toimintatapoja keskusteluiden kautta, meidän tässä salissa olevien on pyrittävä vaikuttamaan puolueemme, sen politiikan ja toiminnan, suuntaan. Tämä pätee kaikilla tasoilla, paikallistasolta puoluekokoukseen.

SDP:n uusi sivu Pohjanmaalla tarkoittaa innostuneita ihmisiä, jotka haluavat toimia paremman Suomen ja oman kuntansa puolesta, uusia käyttöönotettavia toimintatapoja sekä matalaa kynnystä. Sosialidemokraattinen Suomi on edelleen mahdollinen ja Sipilän hallitus saa meidät kaikki kaipaamaan tuota ideaa päivä päivältä enemmän, samalla kun ajaudumme siitä yhä kauemmas.

– – –

Minun ymmärrykseni mukaan ihmiset tulevat puolueeseen vaikuttamaan. Tämä edellyttää meiltä, että tarjoamme ihmisille aidon mahdollisuuden vaikuttamiseen. Emme voi vaatia edes puolueen jäsenyyttä, että ihminen voi keskustella ja vaikuttaa kanssamme. Jos suljemme ovet, miksi kukaan haluaisi tulla luoksemme? Avoimuus ja keskustelu tuovat näkyvyyttä.

Ihmiset innostuvat, kun heille tarjoaa jotain, minkä puolesta toimia ja mihin he uskovat. Oli kysymyksessä sitten oman terveysaseman tai Suomen sosiaaliturvajärjestelmän kehittäminen tai tasa-arvokysymykset, puolue ei voi innostaa ketään toimimaan, jos mielipiteemme eivät ole heidän tiedossaan. Siksi meidän kaikkien on tuotava mielipiteemme julki aktiivisesti. Erityisesti vastuu tästä on meillä piirikokouksessa olevilla, piirihallituksella ja minulla puheenjohtajana, mutta myös kaikilla muilla sosialidemokraateilla osastotasolta puoluejohtoon.

Kun otamme kantaa, herätämme tunteita ja jopa ärsytämme toisia, ihastutamme osaa ihmisistä ja saamme heidät mukaan toimintaamme. Ihmisillä riittää mielipiteitä ja monet ovat valmiita toimimaan, kun vain löytävät joukon, jossa toimia. Puhutaan ja kirjoitetaan mielipiteemme julki hyvin perustellen ja pysytään kannassamme myös silloin, kun meitä kyseenalaistetaan ja haastetaan. Joskus on viisasta muuttaa kantaansa, tällöinkin perustelut ratkaisevat. SDP on sivistyksen, järjen ja myös totuuteen pyrkivän tieteen puolue.

– – –

Juha Sipilän hallitus on ollut vallassa noin 170 päivää. Pääministeri Sipilä on käyttänyt kovia keinoja jo kauden alkuvaiheessa: olemme nähneet uhkailua, kiristystä, televisiopuheita ja ota tai jätä -vaihtoehdottomuutta. Suomessa perinteinen konsensus ja yhteistyö työmarkkinajärjestöjen kanssa on unohdettu, tilalle on tullut riitely ja repiminen. Toivon, että Sipilä ei johda maatamme kuten johtaisi yritystä, sillä yksikään yritys ei menestyisi, jos sen hallituksen luottamus olisi samalla tasolla kuin Sipilän hallituksen tai suhde työntekijöihin sama kuin Sipilän suhde palkansaajajärjestöihin. Meidän sosialidemokraattien on oltava tällaisina aikoina selväsanaisia: Suomea rakennetaan sopimalla, ei repimällä.

Hallituksen mainostamassa kokeilukulttuurissa on paljon mahdollisuuksia. Esimerkiksi perustulokokeilu voi oikein toteutettuna auttaa sosiaaliturvamme kehittämisessä. Kokeilukulttuuri on kuitenkin ymmärretty väärin, jos se tarkoittaa vaikutusarviointien tekemättä jättämistä tai perustuslain unohtamista hallituksen hankkeita valmisteltaessa. Työelämän pakkolait, leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta sekä harmaan talouden torjunnan alasajo ovat esimerkkejä huonosti valmistellusta päätöksenteosta, jollaiseen Suomessa ei ole varaa.

– – –

SDP:n oppositiopolitiikan vaihtoehdot konkretisoituvat lähiaikoina, 25. marraskuuta, kun SDP:n eduskuntaryhmä julkistaa vaihtoehtobudjettinsa. On tärkeää tarjota talouspoliittinen vaihtoehto, kun yhä suurempi osa Euroopan valtavirran taloustieteilijöistä suosittelee täysin päinvastaisia toimia, kuin Suomen hallitus nyt käyttää. Työllisyyden ja kasvun tavoittelu hyvin kohdistetuilla investoinneilla sekä julkisen ja yksityisen sektorin uudenlainen yhteistyö mm. tutkimuksessa ja tuotekehityksessä ovat talouspolitiikan perusratkaisut, joiden varaan SDP:n vaihtoehto on hyvä rakentaa. Tarvitaan yrittäjähenkistä valtiota, joka toimii hyvässä yhteistyössä yksityisen sektorin kanssa, tehden kuitenkin selvän eron julkisen ja yksityisen sektorin tehtävien välillä.

Myös palkkojen leikkaaminen ja pienituloisten eläkeläisten toimeentulon romuttaminen ovat älyttömiä ratkaisuja tässä talouden tilanteessa. Indeksijäädytykset sekä palkkojen ja eläkeläisten asumistukien leikkaukset ovat paitsi inhimillisesti väärin, myös talouspoliittinen virhe. Miksi heikentää kotimaista kysyntää ja työllisyyttä samalla, kun vientimme on ongelmissa ja vaatii pitkäjänteistä kehittämistä?

– – –

Sote-uudistuksesta on riittänyt puhetta meilläkin tänään. Vaasan vaalipiirissä on jatkossakin oltava kolme päivystävää keskussairaalaa kolmella tasavahvalla alueella, jotka pystyvät palvelemaan asukkaitaan. Hallituksen viedessä esitystään eteenpäin tällä viikolla julkaistujen suuntaviivojen mukaisesti, on vaalipiirissämme oltava kolme täyden palvelun päivystävää keskussairaalaa. Yhteistyötä ja tehtävien jakamista on hyvä tehdä, mutta alueemme vaikuttajien, erityisesti hallituspuolueiden kansanedustajien, on tehtävä kaikkensa riittävien palveluiden turvaamiseksi kaikissa pohjalaismaakunnissa.

– – –

Sanoin puheeni alussa, että sosialidemokratia on luotu vapauttamaan sorretut, nostamaan jokainen oman potentiaalinsa huipulle ja rakentamaan pohjoismainen hyvinvointivaltio. Nämä kaikki kolme pohjaavat meillä koulutukseen ja toimiviin palveluihin. Sosialidemokraattien perimmäinen pyrkimys on vapauttaa yksilö hallitsevista ja sortavista rakenteista niin, ettei se pyri toiminnallaan hallitsemaan ja sortamaan toista. Sivistys on suurin päämäärä siksi, koska se ei pelkästään vapauta yksilöä tietämättömyydestä, mutta myös mahdollistaa yhteiskunnan kehittymisen kohti jotain, mikä on mittaamatonta eli arvokasta itsessään.

Vaasan vaalipiirin ja koko Suomen tulevaisuuden kannalta erityisen tärkeää on pitää huolta koulutuksesta. Laadukas tutkimus, pätevä työvoima ja koulutuksen järjestäjien järkevä yhteistyö elinkeinoelämän kanssa ovat alueemme vahvuuksia jo nyt ja niistä on pidettävä kiinni jatkossakin. Kolme maakuntaamme ovat kaikki esimerkillisesti erikoistuneita ja käyvät esimerkistä koko Suomelle. Pohjalainen asenne, yrittäjähenkisyys ja yhteistyö ovat vahvuuksia, joiden varaan on hyvä rakentaa tulevaisuutta. Sipilän hallitus tuntuu tekevän kaikkensa esimerkillisen alueemme näivettämiseksi, mutta meidän tehtävämme on kehittää niin koulutusta kuin sosiaali- ja terveyspalveluita vaalipiirissämme.

Hallitus myös tuntuu kääntävän selkänsä naisille. Hallitusohjelmassa todetaan miesten ja naisten olevan tasa-arvoisia, vaikka esimerkiksi palkkatasoarvo ei ole edistynyt odotetusti viime vuosina. Suomessa on yhdet Euroopan eriytyneimmistä työmarkkinoista. Naisille naisten työt ja miehille miesten työt. Naisvaltaiset alat ovat keskipalkaltaan matalampia kuin miesvaltaiset. Niin kauan kun tilanne on tämä, ei tulla saavuttamaan palkkatasa-arvoa. Nykytilanne ei ole kenenkään etu, vaan se rajoittaa valinnanvapautta perheissä, kun taloudellinen epätasapaino pakottaa jakamaan hoitovastuun epätasa-arvoisesti ja edelleen ylläpitää epätasa-arvoa. Myös hallituksen pakkolait kohdistuvat erityisesti naisvaltaisille aloille, mikä entisestään heikentää tilannetta. Hallitus ei myöskään aio tehdä sukupuolivaikutusten arviointia laeistaan. Sipilän mielestä tärkeämpää on saada päätöksiä aikaan, kuin valmistella ratkaisuja huolella.

Hallituksen politiikka ei yksinkertaisesti ole kestävää. Tarjoamalla selkeitä vaihtoehtoja tulemme myös realisoimaan gallup-kannatuksemme vaaleissa.

–––––

Vuoden 2017 kunnallisvaalit lähestyvät. Näillä näkymin käymme alle puolentoista vuoden päästä kunnallisvaalit. Seuraavalla kunnallisvaalikaudella meillä on täysin erilaiset kunnat kuin nyt, mutta vaalien merkitys on yhtä suuri kuin ennenkin. Selkeän ja johdonmukaisen valtakunnanpolitiikan ja vaihtoehdon lisäksi tarvitsemme fiksuja ja johdonmukaisia ratkaisuja ja vaihtoehtoja myös kunnallistasolla. Tämän ja ensi vuoden budjettikäsittelyt ovat keskeisiä paikkoja vaihtoehtojen tarjoamiselle.

Ehdokashankintamme on jo alkanut ja alkuvuodesta lähtien tämä on tärkein yksittäinen tehtävämme. Pohjanmaan sosialidemokraattien tavoitteena on, että jokaisessa piirimme kunnassa on sosialidemokraattinen kunnallisvaalilista ja niistä mahdollisimman moni on täynnä. Onnistunut ehdokasasettelu on tunnetusti vaalivoiton perusta. Tämän lisäksi vaalityösuunnitelmat ja vaaliohjelmat on saatava kaikille paikkakunnille. Piiri tukee tässä työssä resurssiensa mukaan, mutta päävastuu tästä kaikesta on meidän kaikkien yhteinen ja jokaisen yksilöllinen.

––––

Näillä ajatuksilla tahdoin teidät kohdata tänään. Toivottavasti keskustelu jatkuu tämän päivän jälkeen aktiivisena ja yhdessä teemme kunnallisvaaleissa tuloksen, joka palauttaa meidät asemaan, jota tämä maa tarvitsee.

Vielä kerran. Kiitos rakkaat toverit luottamuksestanne – nyt ryhdytään töihin. Käännetään uusi sivu Pohjanmaan sosialidemokraattien historiassa.